Een kussen van satijn

 

 Samenvatting 

In een ziekenhuis wacht Rutger met zijn moeder op de laatste ademtocht van zijn vader.

De verhouding tussen zijn vader en moeder komt geleidelijk in beeld door zowel schrijnende als bij vlagen tragikomische voorvallen. Gaandeweg wordt ook de moeilijke relatie van Rutger met zijn ouders duidelijker. Zijn moeder vraagt echtscheiding aan als zijn tobbende vader al jaren in een psychiatrische kliniek vertoeft. Maar waarom kan ze haar ex toch niet loslaten? Vinden zijn vader en moeder elkaar alsnog?

Een kussen van satijn is een zorgvuldig en aangrijpend geschreven familiegeschiedenis, waarin de jonge en de volwassen Rutger in mooi evenwicht de vertelling vormgeven. De hunkering van de vader en zoon naar liefde en het verlangen van de moeder naar aandacht is weergegeven met originele wendingen en subtiele details.

Er zijn veel  goed geschreven passages, die natuurlijk aandoen en overtuigen – zoals bijvoorbeeld het bezoek aan het ziekenhuis met moeder, op pag. 80 e.v., terwijl pag. 113 e.v. daar niet voor onderdoen. Fraai taalgebruik. –  Frank Heine,  Taalsteun.  

Bestelinformatie
Signeersessie ArtCafé SamSam

Een kussen van satijn , 206 pagina’s , paperback , februari 2017, ISBN 978-94-6338-135-2, Uitgeverij Aspekt, prijs € 17,95. Verkrijgbaar bij de erkende boekhandel. Ook kunt u bij mij terecht: deschrijfpen@ziggo.nl

Omdat Een kussen van satijn voortdurend je interesse wekt, lees je deze roman met plezier. Behalve benieuwd naar de moeder, ben je ook nieuwsgierig hoe het huwelijk verloopt.

Een sterk punt is de humor die op veel plaatsen te zien is. Ook de vrij laconieke houding waarmee Rutger over zijn moeder praat komt boeiend over – hij weet hoe ze op diverse situaties zal reageren. Grappig is de speelse fantasie, zoals bijvoorbeeld op p. 164 de medicijndoosjes, die schouder aan schouder staan, zodat er ruimte is voor het volgende medicijn.

Ook sterk is de soepele manier waarop de auteur heen en weer springt tussen de kindertijd en de volwassenheid van Rutger, met vrouw, dochters én ouders. Aangrijpend is de laatste levensfase van de vader.  Met dit alles schept de auteur een totaalbeeld van een huwelijksleven.

Ten slotte is het heel knap dat de auteur, ondanks alle eigenaardigheden van de moeder, nooit hard of gemeen over haar schrijft. Als lezer zie je welke pijnlijke beslissingen ze neemt. Deze hadden veel kritischer beschreven kunnen worden, maar dan zou het effect veel minder sterk zijn geweest.

– Alma Post, auteur en schrijfdocent bij Scriptplus Amsterdam.  http://www.almapost.nl/

Enkele reacties

Een prachtige familiegeschiedenis die me vanaf de eerste bladzijde boeide. Het was soms best aangrijpend maar door de humoristische en eerlijke manier van schrijven bleef het luchtig en kreeg ik begrip voor alle personages. Het geeft ook een mooi tijdsbeeld van de generatie die begin vorige eeuw geboren is. Zij wilden liever vooruitkijken dan praten over hun leven ( wat ze meemaakten bv in pleeggezinnen en in de oorlogstijd) en al veel mooie verhalen zijn mee het graf in gegaan.
Grappig en herkenbaar zoals beschreven is hoe lastig het kan zijn om voor je ouders te zorgen als ze ouder worden. En ontroerend eerlijk hoe Rutger zijn eigen emoties onder woorden brengt.
Echt een aanrader! – Gerry Euverman, Apeldoorn.

Heerlijk boek om te lezen! Literair, humoristisch en herkenbaar. De schrijver neemt je in de verschillende hoofdstukken mee in familiegebeurtenissen waardoor je direct meeleeft. Knap geschreven en boeiend. Het eind van ieder hoofdstuk maakt je nieuwsgierig naar het vervolg. Een echte aanrader voor jong en oud! – Tara Laurette, Utrecht.

Wat is het boek goed geschreven! Ik zie de moeder voor me wanneer ze haar testament toelicht: de laatste cent gaat naar de jongste zoon Sander. De oudere Rutger kijkt toe en regelt desondanks alles. Maar wat heeft een moeder aan een goede zoon? Ze wil een kwetsbare zoon, een kind om voor te zorgen – Ecco Staller, auteur.

Thea Veenhuizen, Universitair Ziekenhuis Aken

Ik heb het boek met genoegen gelezen – Jan Becking, oud-hoofdonderwijzer.

Een treffend geschreven en prettig leesbare familiegeschiedenis, met mooie uitstapjes naar de actualiteit – Marieke Hofland, Apeldoorn.

Heel leuk om te lezen. Veel herkenbare en ook grappige voorvallen. De scène dat moeder Gerda voor het eerst uit eten gaat in een pannenkoekenhuis, vond ik schattig. Ik ben benieuwd naar de verhalenbundel volgend jaar – Lobke Nadine, Amsterdam.

Een knap geschreven boek – Thea Veenhuizen, Epe.

Ik heb het boek in een ruk uitgelezen, vond het goed geschreven. Een kleine en benauwde wereld; die indruk bleef achter. Dat van alle bekende schrijvers meteen een nieuw boek bij de top tien ligt, terwijl boeken van onbekende schrijvers, die net zo goed zijn of zelfs nog beter, geen aandacht krijgen – Bibliothecaresse, Venray.

 

Leesclub De Perfecte Buren

Een kussen van satijn is geen boek dat makkelijk leest; het is een aangrijpend maar vooral ook schrijnend verhaal over hunkering naar liefde. De auteur weet treffend de toon te vinden om dit donkere verhaal te vertellen. De personages gaan tijdens het vertellen leven, de tijdsgeest ook. Welke invloed heeft de jeugd van Gerda op haar latere leven gehad? En wat was de invloed van de koude Gerda op het welzijn van man en zoons? Uiteindelijk een prachtig verhaal dat zeer zeker de moeite waard is om te lezen. Voor mij is dit boek 4 sterren waard.

– Jeannie Bertens – recensent De Perfecte Buren.

 

Extra informatie

 

Omslag

Omslag: de kussens die tête-à-tête liggen symboliseren de moeder en vader zoals de auteur dat graag had gezien. Zie het thema.

Thema

Een kind wil zijn ouders gelukkig zien.

Opmerkingen

In hoofdstuk 17 komt de Roy Raoûllaan voor. De naam is van mijn kleinzoon, hij overleed na een reeks medische missers, tien maanden oud. Zie mijn boek Oordeel en het verhaal Roy R., in de bundel Zonnebloem.

De gedichten Moeder en Van beton uit onderstaande bundel Zachtjes lopen we samen door, staan op pg. 79.

Contact

deschrijfpen@ziggo.nl

—————————————————————————————————————————————————————————————————

 Zachtjes lopen we samen door

Gedichten van Paulus Vastenhout

Paulus Vastenhout (1949-1998)

 

Van mijn broer Paulus Vastenhout verschenen uit zijn gedichtenbundel Met stomheid geslagen (1977) in Een kussen van satijn twee van zijn gedichten: zie de verantwoording. De oorspronkelijk bundel is inmiddels uitverkocht en de uitgever bestaat niet meer. Maar een heruitgave met als nieuwe titel Zachtjes lopen we samen door is een feit (februari, 2017). Zie hieronder.

  

Bij poëzie gaat het niet zozeer om wat in, maar om wat tussen de regels staat. Poëzie suggereert het onuitsprekelijke. Ze vraagt stilte voor het geheim. Althans de poëzie die mijn hart heeft.

De gedichten van Paulus Vastenhout bieden mij precies datgene wat ik van poëzie verwacht. Een minimum aan woorden. Maar de woorden die hij gebruikt, zijn dan ook volstrekt onmisbaar. Een maximum aan zeggingskracht. Een hoorbaar respect voor het mysterie. Onthullend verhullen ze wat onzegbaar is.

Ik ervaar ze als een openbaring, deze gedichten. Ze ontroeren me. – Ds. Hans Bouma, dichter.

Dit is kunst, echte Kunst. – Geer Elzinga, Apeldoorn.

Zachtjes lopen we samen door, 48 pagina’s, paperback, februari 2017. ISBN 978-90-8266-800-1,

De Schrijfpen, Apeldoorn.

 

Nog één dichtbundel te koop. Bestellen kan door € 7,50 over te maken op bankrekening NL03 INGB 0001 9157 16 t.n.v. L. Vastenhout, o.v.v. Zachtjes lopen we samen door en het postadres. De verzending is gratis.