Oordeel

Roman als antwoord op onnodige dood van Roy

 

Roy

Apeldoorn, juli 2009 – Het mag dan acht jaar geleden zijn, de dood van zijn kleinkind houdt Lucas Vastenhout nog iedere dag bezig. In juli 2001 stierf de toen tien maanden oude Roy in een ziekenhuis in Groningen.

Apeldoorner Vastenhout is van mening dat twee specialisten schuld hebben aan de dood van Roy en één arts buiten zijn boekje ging door de ouders van Roy van kindermishandeling te beschuldigen. Slechts één specialist is uiteindelijk door de tuchtrechter veroordeeld. Vastenhout schreef zijn woede en onmacht van zich af en debuteert met de roman Oordeel, een mix van feiten en fictie.

Vastenhout zegt in zijn rechtsgevoel te zijn aangetast door een sjoemelende tuchtrechter die in Vastenhouts beleving medische specialisten de hand boven het hoofd heeft gehouden. Dat er uiteindelijk een arts is veroordeeld, is niet meer dan een doekje voor het bloeden. “Het komt neer op een berisping die ergens in een dossier is opgenomen. De specialist kan zo zijn gang weer gaan.”

 

 

Signeersessie

De auteur heeft jaren gewacht om zijn manuscript te publiceren, al die tijd zat het op de harde schijf.  “Toen ik over de Nieuwe Schrijversprijs las, ben ik aan het werk gegaan. Ik heb de namen en de locatie veranderd, een derde geschrapt en het zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ik heb er een verhaal omheen bedacht, maar de medische feiten zijn overeind gebleven.” Hij zegt het boek uit onmacht te hebben geschreven. “Er is namelijk geen recht gedaan en dat zit me hoog. Drie specialisten zijn in de fout gegaan. Twee hebben schuld aan de dood van Roy die voorkomen had kunnen worden. De derde heeft op grond van foto’s mijn zoon en schoondochter beschuldigd van kindermishandeling. Zoiets verzin je niet.” Robert, de hoofdpersoon in zijn boek, neemt uiteindelijk wraak. “Maar je mag geen eigen rechter spelen. Mijn antwoord is dit boek,” aldus Lucas Vastenhout, in dagblad de Stentor.

 

Het verlies van mijn kind

 

Aan Oordeel (2009) ging vooraf het in 2005 gepubliceerde persoonlijke dagboek Het verlies van mijn kind, een persoonlijk verslag van Akkie Vastenhout.

Zij vertelt in haar dagboek hoe ze haar zoontje kwijtraakt en gerechtigheid zoekt.  Akkie en Marc Vastenhout willen de onderste steen boven en starten een procedure bij het Medisch Tuchtcollege. Vergeefs, ondanks dat ze alle fouten hebben kunnen onderbouwen. Een bewijs dat het systeem niet deugt.

Aan het schrijnende verhaal hebben op televisie zowel Zembla als Vinger aan de pols aandacht besteed.

© 2005 Akkie Vastenhout.

© 2005 Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren.

Omslag en foto © Arjen Abbestee, naar een idee van Susanne Engels.

 

Bestelinformatie

 

Ik bezit nog één exemplaar van Oordeel, 184 pagina’s, paperback, ISBN 978-90-484-0561-9. Uitgeverij Free Musketeers, Zoetermeer, april 2009.

De kosten bedragen € 7,50 incl. verzending. Bestellen kan door het bedrag over te maken op: NL03 INGB 0001 9157 16  t.n.v. L. Vastenhout, o.v.v. Oordeel en het postadres.

Ook nog leverbaar is Het verlies van mijn kind , 121 pagina’s, paperback, ISBN 90-76347-40-9.

De kosten van dit boek bedragen eveneens  € 7,50 incl. verzending, o.v.v.  Het verlies van mijn kind en het postadres Zie bovenstaande bankrekening.

Zolang de voorraad strekt zijn beide boeken samen leverbaar voor € 12,50 incl. verzending, o.v.v. Beide boeken en het postadres. Zie bovenstaande bankrekening.